.

.
.

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Γιατί τα κοάλα αγκαλιάζουν τα δέντρα.....
Το κοάλα γέρνει προς τα εμπρός και με ένα σχεδόν στοργικό τρόπο, αγκαλιάζει τον κορμό του δένδρου.
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί συμβαίνει αυτό όμως;
Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ανακάλυψαν το σκεπτικό πίσω από αυτή την ασυνήθιστη πράξη αυτών των  χαριτωμένων ζώων.
Koala αγκαλιάζει ένα δέντρο Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας για να κάνουν τη μελέτη τους. Αυτό που τράβηξε την προσοχή τους ήταν τα αποτελέσματα των θερμικών  καμερών που χρησιμοποιούσαν για την παρακολούθηση των κοάλα. Κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά ζεστών ημερών, τα κοάλα αντί να αναρριχηθούν στην κορυφή των δέντρων, κατέβηκαν στις χαμηλότερα  και πιο δροσερά σημεία και έκαναν αυτό που κάνουν καλύτερα: αγκάλιασαν σφιχτά τα δέντρα.
Υπόσχομαι ότι δεν θα σας αφήσει
Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τον τρόπο που ρυθμίζουν τις θερμοκρασίες σώματος , οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αναρριχούνται σε όλη τη διαδρομή μέχρι την κορυφή των δέντρων έτσι ώστε να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα φύλλα, πηγή τροφής τους. Από την άλλη πλευρά, όταν οι  ημέρες έγιναν θερμότερες, τα κοάλα άρχισαν να κατεβαίνουν και να κολλούν (κυριολεκτικά) προς τα κατώτερα μέρη των δέντρων.

Χρόνο αγκαλιάζει
Ψύξη κάτω
Ο Δρ Michael Cairns εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της θερμικών μετρήσεων ήταν εκπληκτικά. Βοήθησαν  τους επιστήμονες να συνειδητοποιούν ότι αυτό που τα κοάλα έκαναν δεν ήταν μια τυχαία συνήθεια, αλλά, στην πραγματικότητα, ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο έπρεπε να αποφύγουν την υπερβολική θέρμανση και να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.
Είδα για πρώτη φορά!
Τα μεγάλα δέντρα έχουν το δικό τους μικροκλίμα και αυτό είναι σωτηρία για τα κοάλα κατά τις ημέρες που η θερμοκρασία αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Με τη βοήθεια των θερμικών καμερών, φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά ζεστών ημερών  τα κοάλα, με το αγκάλιασμα των δέντρων,μείωναν τη θερμοκρασία του σώματός τους, μέχρι επτά βαθμούς… 
Τι κοιτάς;  Δεν μπορώ να αγκαλιάσω το δέντρο μου στην ειρήνη;
Δημοσίευση σχολίου